söndag 21 februari 2010

Fel fel fel, men rätt rätt rätt

Det är bara att ta av hatten och bocka för det svenska skidlandslaget en dag som denna.
På förhand trodde jag inte på medalj, absolut inte två (varav ett guld). Men de överträffade allas våra förväntningar.

Loppet började annars som man hade förväntat sig. Bauer och Cologna i täten för att dra upp farten och Northug lurandes i vassen. Johan Olsson fortsatte visa fin form med att ligga i täten av klungan.
Så fram till skidbytet gick allt enligt kalkylen.

Men där skedde det oväntade. Att Johan Olsson skulle ha kraft att gå ifrån till dryga 15 sekunders ledning, och sedan hålla den fram till sista backen var spektakulärt. Sällan har man sett det hända förut i en jaktstart.
Det som är än mer imponerande är den svenska laginsatsen. Marcus Hellner hade gott om krafter i den jagande gruppen och jag är hundra på att de hade gått i kapp om han hjälpt till.

I stället åkte Hellner och Anders Södergren bromsande i täten av klungan för att öka avståndet fram till Johan Olsson. Det var fint, lojalt och inte minst uppoffrande gjort.
Den värdiga vinnaren av loppet var nog Johan Olsson, men man unnar även Marcus Hellner guldmedaljen med den kompiskörningen han gjorde under loppet. Att bägge två får medalj och Anders Södergren kom på en tiondeplats känns helt underbart.

Innan loppet skrev jag att jag unnade både Hellner och Olsson en medalj. Men att det skulle ske var högst otippat. Utdelningen blev maximal och så mycket större ögonblick kommer vi nog inte få uppleva i detta OS.
Kalla och Ferrys bedrifter var stora, men faller i skugga av detta.
För mig skulle inte ens ett nytt guld i hockey toppa det här.

Femmilen och stafetten kommer bli otroligt spännande att följa nu och Sverige kommer helt klart stå som en av huvudfavoriterna efter dagens lopp.

Måste även ägna en tanke åt stackars Alexander Legkov som än en gång missade medalj på ett mästerskap i skiathlon.
I VM 2009 föll han i sista nedförsbacken som tvåa i loppet. I dag var han den som jobbade i kapp Johan Olsson och bjöd in Marcus Hellner och Tobias Angerer i medaljstriden. Men hans slit räckte bara till en fjärdeplats.

Guld och brons till Sverige. Tre svenska åkare före Petter Northug. Blir det så mycket bättre?

Anton Olofsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar