måndag 22 februari 2010

Chanserna är bortskjutna

Nu är alla chanser till en induviduell medalj för skidskyttarna förbi.
För de svenska damerna blev spelen en besvikelse.
Helena Jonsson, som var vårt största medaljhopp inför OS, pallade inte trycket och fick en 10:e plats som bästa resultat.

Den regerande olympiskamästarinnan i masstart från Turin, Anna Carin Olofsson-Zidek, kom inte bättre än en bitter fjärdeplats efter en bra uppåkning i jaktstarten.
Långsamt skytte, halvtaskiga skidor och en knacklig åkform bäddade för fiaskot på skidskyttearenan. Bättre lycka nästa gång tjejer.

För i damernas stafett lär det ju inte gå så mycket bättre. Våra svenska tjejer har lyckats bra i stafetter förut, men det har varit med två av världens bästa i truppen. Just nu har vi inte det.

ACO kan dock få en annan möjlighet till medalj. Det snackas om att hon ska ta den fjärde och sista platsen i längddamernas stafettlag. Om hon får förfrågan hoppas jag att hon står över skidskyttestaffeten. Varför ödlsa kraft på något som är dömt att misslyckat?
Nej i så fall ACO, så är det bara lägga allt krut på en medalj i längdspåren.

För våra svenska herrar däremot så gick det betydligt bättre än väntat. Med en dålig säsong i ryggen för grabbarna var man inställd på att hitta dem långt ner i resultatlistan.
Men man ska aldrig räkna bort en envis Ferry. Ett guld är betydligt mer än vad jag hade hoppats på. Och han hade vittring på ett till.

Men trots missen i sista skyttet i masstarten så har Ferry gjort ett utomordentligt mästerskap. Men han har ingen annan svensk med sig så tyvärr är staffeten här också bara en transportsträcka mot ett dåligt resultat.

Men vi kan trösta oss med att det inte bara är svenskar som har floppat. Skidskyttekungen Björndalen lämnar Vancouver utan en induviduell medalj.
Vem hade trott det för en vecka sedan?
Skyttet har verkligen inte stämt för norsken, och utan en Björndalen i form är det inte säkert att det blir någon stafettmedalj heller.

Jag skrev i början av spelen om ett tronskifte. Jag tror inte att det har ägt rum trots att kronprins Svendsen tagit ett guld och ett silver. Man ska aldrig räkna bort Björndalen, som fortsätter besitta titeln kung. Svendsen får vänta, men han kan ju trösta sig med att han blev Norges kung av Vancouver. När det kommer till skidskytte i alla fall.

Lena Sundqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar